Geschiedenis van glas in lood

Geschiedenis - Ontwerp - Glassoorten - Profielen - Roedes - Fabricage - Isolatieglas - Restauratie

 

geschiedenis-01Glas in lood wordt al sinds de 13de eeuw toegepast. Het ontstond doordat men niet in staat was om grote ramen te maken. Daarom werden kleine ruitjes met elkaar verbonden door loden H-profielen. In die tijd werd het hoofdzakelijk toegepast in kerken en kloosters.

Na verloop van tijd werd het ook in herenhuizen en publieke gebouwen toegepast. Dit omdat de warme uitstraling en mooie kleuren het huis extra cachet gaven.

geschiedenis-02In het begin van de vorige eeuw werd het veelvuldig gebruikt in erkers en bovenlichten. Na de tweede wereldoorlog werd er bijna niet meer met glas in lood gewerkt in de nieuwbouw woningen. Daarnaast overleefde, in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw, maar weinig glas in lood, als gevolg van de renovatiewoede die door Nederland raasde. Vooral de jaren dertig woningen werden gemoderniseerd en het glas in lood verdween.

Ook zijn er in het begin van de vorige eeuw nog veel huizen gebouwd waar het glas in lood nog aanwezig is, maar sommige verkeren in een slechte conditie. HVB Support is een prima onderneming om deze weer in oude stijl op te knappen.

geschiedenis-03De laatste jaren wordt veel glas in lood weer teruggeplaatst. Veelal verwerkt in dubbel glas. De werkwijze is in de loop van de tijd nagenoeg niet veranderd. Het glas wordt, in een bepaald patroon, in het loden H-profiel gezet en deze worden onderling aan elkaar gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt vervolgens, tussen het glas en het lood, kit aangebracht. Deze kit zorgt er ook voor dat het raam steviger wordt. Desalniettemin blijft glas in lood een zwakke constructie. Vaak wordt bij grotere objecten staal in het loden H-profiel mee verwerkt om het steviger te maken. Grotere ramen bestaan altijd uit een aantal kleine ramen die in een stalen sponning komen te staan. Zij kunnen samen weer één raam vormen.

Tegenwoordig wordt glas in lood gekozen vanwege het decoratieve karakter. Je vindt het in overheidsgebouwen, scholen, bioscopen etc. Ook wordt het steeds meer teruggebracht in woningen. Bijvoorbeeld in deuren, bovenlichten en panelen.

 

Van stoffig tot megahip